Kehidupan opisku yang terlampau...

Friday, July 28, 2006

Aku bukan pengarang – haZLee

Assalammualaikum wbt saya ucapkan kepada tuan empunya blog, din kerana membenarkan saya menulis di sini, n kenkawan lelain.

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi kerana saya mendpt keja kat sini dan saya bersyukur kerana ini merupakan pekerjaan pertama saya sbg IT graduated web programmer. Ingat laie masa erik ckp ngan aku pasal ada open job kat sini. Time tuh mmg menggelabar siapkan resume then terus email ke nazar. Erik, budak class sebelah sek tmn sri rampai, mmg selalu ajak dia kalo nak gi wat jahat tapi time sek dulu2 la.. tapi skarang.. erik dah lain dah matang.. dah jadi artist… jahat time sek lain.. jahat skarang lain.. he3…. Anyway… thank rik bagi aku peluang kat sini. Kalo la time tuh ko x send ym ada vacancy xde la aku keja kat sini. Jumpa ngan budak2 nih. Masa time interview lak.. ganaz… aku kena interview ngan nazar & kak fida… budi masa nih balik Sabah.. jumpa family dia… 2nd interview lak… jumpa ngan en Kamal… Director Intranet Profile… menggelabar giler babas ye.. yo la.. jumpa ngan big boss… beria2 aku yakinkan diaorg aku nak keja kat sini.. dpt gak akhirnya.. alhamdulillah.. thanks guyz.

Mcm mana aku ucapkan terima kasih kat nazar nih.. byk benda aku belajar dr brother nih… byk tunjuk ajo kat aku.. ye la.. pasal web based programming… perghh.. hassler brother nih… antara gurru2 aku yg disegani.. mula2 masuk keja.. dah ada training dr dia secara x langsung sbb mmg sepatah haram aku x tau apa kebenda cthnya MYSQL… dia la ajo… dr A to Z… sampai la nih masih laie belajar dr dia… byk tanya pendapat mcm mana nak wat nih wat tuh… tanya soalan2 cepumas kat dia… jawapannya… perghh.. mmg gurru stylo hassler ye la… yang aku sedihnya… byk btol aku mnyusahkan dia… yo la.. ada keja yg x siap… ada keja yg x btol… semo dia tlng jawapkan & siapkan… cover aku… n mcm2 pertolongan laie… thanks nazar… thanks for everything

Masa mula2 jumpa budi… brother ni.. perghh.. hassler in programming especially in SMS Application… apa saje SMS nye service dia leh wat. That y la dia nih aku ye IT Manager… kalo nak ikutkan mmg aku nak duk bergurru ngan dia.. tapi x kesampaian… masing2 busy.. ada dateline.. ada project company kena settlekan… kenkadang tuh.. jeles gak x dpt belajar SMS ye programming nih… tapi nak wat mcm mana kan.. masa menentukan segala2nya…. Thanks budi..

Husni nih pon sama gak… programmer… hardcore programmer .NET XML… masa mula2 aku masuk x brapa kenal laie… sbb brother nih pon busy keja gak.. aku ingat laie time keta buruk aku abis minyak kat depan umah org.. x tau nak mintak tlng ngan saper laie.. last2 tebalkan je la muka mintak tlng brother nih… dia la pi anto aku ke stesen minyak.. beli minyak 2 jengget… pas2 kitaorg pon selalu chat pasal keta2… he3… thanks for everything

Melur… 1st programmer pompuan aku jumpa.. masa mula2 dulu takut nak tegur melur nih… sbb dia duk je depan laptop/ PC dia je… dia nih pon wat SMS gak… dah lama2 tuh.. baru la borak2… tuko2 idea…. Melur nih mmg x kedekut ilmu.. source code.. application.. apa saje kalo mintak.. mesti dia tunjuk sampai la Hazlee dpt… aku nih lembap sket… thanks melur. Selamat Pengantin Baru sesama la kita ekk. insyaallah

Liza yg cun.. syhuker sgt kalo hazlee panggil mcm nih…. He3 antara cewek-cewek kat amacam nih… apa ye Hazlee nak citer pasal liza nih… liza nih best liza nih best liza nih best kalo nak jadikan teman tapi mesra la.. kalo Hazlee bukak mp3… mesti dia mintak lagu favorite dia… ungu – demi waktu… ntah ngape ntah dia syhuker sgt ngan lagu nih.. tersenyum sorang2… lagi 1 dia nih selalu kantoikan Hazlee kalo tido… he3… ntah la liza.. dah jadikan hobi lak pasal tido nih… anyway thanks tau pasal selalu tlng Hazlee.

Lyn masa mula2 start keja… xde pon introduce diri kat kitaorg… tau2 jek dia nih dah handle pasal admin… tau2 jek budak UNITAR gak… ceh.. patut la den mcm kenal jo…. kalo nak cuti mintak borang kat dia… kalo nak claim mintak borang kat dia.. semo borang dia ada… pas2 anto kat dia.. semo dia la… multi tasking ye person… x sempat lyn nak siapkan system utk lyn ye practical… x pe.. kita ada byk hardcor programmer… selalu anto dia balik.. selalu suro tinggalkan kunci tmpt biasa(kunci apa ntah)… kim salam kat mak lyn k… thanks for everything

Kak Fida ingat laie x masa tayar bocor kat parking lot?? nazar, din, Hazlee… he3… time tolong kak fida tuko tayar… dulu dia admin tapi sikalang sudah tuko oOOOoo. Business development ye olang… ada cable ngan olang TV3 olang Melaka… semo olang la. Harap akak berbahagia panjang umur murah rezeki insyaallah. Thanks.

Nadia yg cun melecun… ingat laie masa 1st time jumpa cewek nih… time tuh tgh aku ngan nazar dlm bilik meeting masa aku dpt offer letter dr nazar… tetiba je cewek masuk… aku pon terkezut… saper ler cewek nih… then nazar pon kenalkan aku ngan nadia… nadia nih always maintain her personality even if she not in the mood pon dia akan senyum… senyum senyum selalu… thank nadia for the biscuit cheese… nnti xde laie org wat biscuit cheese mcm nadia. Gemar gak music2.. semo music dia layan.. main futsal.. perghh… scored gOOOooaaallLLLLLL… terrer hassler main futsal.

Hesmel bila dia start pindah sebelah aku… mmg best la dpt member mcm nih.. direct straight to the point… apa saje dia nak ckp.. dia ckp.. tapi bila pikir2.. atau x yah piker pon… x pe… mmg benar pon… dia ye gelak… wakakakaka 1 opis bergegar… org yg x tau apa2 pon tergelak gak tgk dia nih gelak… sehari kalo dia xde(mcm hari last nih la) sunyi je opis… insyaallah kita jumpa laie… mudah2an casa impian hang termakbul.. insyaallah… thanks for everything… aku akan ingat sampai bila2 nasihat yg hang kasi.

Ayu yg duk depan aku nih bukannya reti kalo x aku kaco dia atau dia kaco aku… mesti x kering gusi ye duk depan dia… sbb dia ada byk gula2… aku selalu pau gula2 dia…ayu nih mcm hub la kat opis nih… semo org syhuker ngan dia… pegi kat dia… kalo 1 hari masam muka… duk lepak ngan dia.. mesti dia hepi kan org tuh… he3. dia nih mcm akak aku yg xde akak.. so aku byk mintak pendapatan dia.. eh pendapat dia.. pasal benda2 yg aku lom mkn garam laie… thanks ayu beri tunjuk ajo… sampai aku dah x kureng…

Brother Zachy kalo lepak ngan dia.. mesti ada je idea nak wat org pecah perut… bukan terburai la.. tapi gelak sakan.. dia nih paling senior kat opis nih… so.. ada apa2 je mesti mintak pendapat dia… ingat laie kitaorg kena siapkan IMC.. perghh… sampai lebam gak la.. key-in data artist… sbb MDC nak bsok… aku ayu.. ngan dia skali lepak siapkan benda nih.. best keja ngan brother.. tahap kepimpinan yg pimpin2 la… siap pegang tangan… thanks brother.. tunjuk ajo yg brother tunjuk2kan…. he3

Ayie bdak editor hassler massler ngan sony vegas, 3d dia… dia nih mmg best la sbb kalo bab design.. perghh… video editing… perghh… wallawei… aku selalu lepak ngan dia dulu2 masa dia ada bilik sendiri… sbb nak tido… tido tido tido je memanjang aku nih masa bln pose… xpenah keja time bln pose.. hah… penat giler… thanks ayie ajo aku shortcut2 dlm windows nih n lelain

Airul master in photoshop & flash… kalo budak nih dah pegang mouse keyboard.. abis… abis… dia pukol kow kow ye design photoshop image tuh… byk benda aku Tanya kat dia pasal photoshop… mcm mana nih… mcm mana tuh… shortcut la best… tgk tangan dia jeles je aku… laju tol….dia ckp nak belajar web database based system tapi sampai laie aku x ajo.. sori la rul… ko busy.. aku pon busy… dia nih mmg rajin pon wat design.. kalo ko bagi 1 gambar… mmg x mcm gambar la lepas tuh… jadi design cun melecun ye tahap dewa ye… thanks rul ajo aku photoshop & flash

Chak(Izat) dulu panggil izat.. pas2 tgk ym dia chak chak chak… melekat lak.. aku harap ko x kisah… pon bdak editor gak… setiap kali aku nak lepak ngan dia jek.. ada je keja design editing dia tgk wat… kalo dia dah duk buek design.. mmg x leh ganggu la.. concerntrate kow kow ye… tapi hasil dia… wallaaaa…. Best tol kalo tgk… gempaq siot… apprilla la chak.. turun masa aku kwin nnti pakai apprilla… wallaweii… leh aku naik motor ko… ceh. Harap jumpa ko laie la sbb nye aku nak mintak tlng edit video aku lak. He3… thanks chak

Jo nih pon 1.. kalo aku duk tido.. jgn kaco… kaco3… nak mimpi best2 pon xleh… ko tau.. ko x tau kan.. aku penah sepak org kaco aku tido… masa aku mimpi la… he3… panjang laie perjalanan kita dlm dunia yg byk cabaran oleh tuh jgn ko.. berfalsafah lak aku nih… gilo ko apo… apa2 pon good luck to u jo.. all the best…

Ain, Dot, Fiza korang semo mmg best tol kalo Hazlee kaco korang… x penah marah langsung… bagus la kalo kenal org mcm korang nih.. tapi kalo selalu kena kaco pon x best gak kan… mcm Hazlee selalu repeat sampai lebam.. very annoyinggggg.. he3… Hazlee saje jek nak release tensen… ngan kaco korang la.. apa laie.. wakakakakka…. Anyway… Hazlee nak ucapkan selamat maju jaya dan majulah programmer utk system… never stop from learning something new!

Terkilann sedih hampa dampa semo perasaan mcm nih aku rasa hari nih.. yo la.. x puas laie lepak ngan korang… mana din..

Zainudin Rusman.. walaupon dia nih kocik tapi jiwo besorrrr benorr…. Lepak kat opis sebelah tapi selalu gak kat opis sini. Eh apa la aku merepek… dia nih laie la multi multi multi person… sampai cheaque pon multi million… kalo pc rosak panggil din… xde internet panggil din… server down panggil din… gi mana2 pon panggil din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. din.. multi tasking la… caya la din… keep on good work… kalo gi semayang jumaat ngan dia mesti best.. tgh baca khutbah pon leh pandang2 aku.. jeling2 aku.. tau la aku x hensem mcm ko.. x de la… dia suro aku ingat apa yg khutbah jumaat tuh ckp… bdak st.john.. bdak keramat… leh la… bau2 politik tuh ada laie.. tapi tuh semo udah 7thn lepas. Dah nak kwin la wei… he3. kalo pepagi tuh.. internet down atau laptop boss rosak ke… mesti dia call aku.. kenkadang kalo aku dtg awal.. aku la kena gi troubleshoot.. dgn panduan2 yg telah diberikan oleh cik din kita… alhamdulillah.. semo keja beres. Thanks din tunjuk ajo pasal network2 nih. Kalo ko x de… xde la semonya

Sambung balik…. Terkilann sedih hampa dampa semo perasaan mcm nih aku rasa hari last nih.. yo la.. x puas laie lepak ngan korang… aku pon selalu xde ngan korang… bukannya x nak lepak atau anti social mcm erik ckp tapi.. niat dah ada tapi selalu x kena time… ntah la…. Biar la rahsia… semo warga IPSB & CMA… Hazlee nak mintak maaf dari hujung kaki sampai ke hujung hujung hujung hujung hujung rambut.. salah silap.. maaf zahir batin… halalkan makan minum korang belanja… terima kasih segala tunjuk ajo yg korang kasi… segala2 ye la… insyaallah… kalo ada masa kita jumpa laie… insyaallah Hazlee jemput kalo kawin.

Thanks guyz

-haZLee (budak syhuker tidoOOOooo)

6 Comments:

Anonymous LiZA.. cakap...

:(..sedih nya..hazlee nak tinggalkan kita..btw, nanti kat office lama jangan suka tido k..:)...

Friday, July 28, 2006 4:50:00 PM  
Anonymous ayoo cakap...

sedih la...hazlee ni menyedihkan hari aku lak...muka siapa la aku nak tengok depan tempat aku pasni...:(
wish u all the best!!!!

Friday, July 28, 2006 4:58:00 PM  
Anonymous haZLee cakap...

insyaallah x leh tido ye sbb goverment tuh.. silap skali je terus kang kang.. he3

Friday, July 28, 2006 5:11:00 PM  
Anonymous haZLee cakap...

ko tgk tandas la ayu.. JWM Development Sdn Bhd.. aku dgr byk mamat2 hensem kat situ.. he3. thanks 4 every little thing

Friday, July 28, 2006 5:13:00 PM  
Anonymous erik cakap...

bile mase aku skola kat sek tmn sri rampai lak, aku dulu skola kat henry gurney melaka....hohoho

Monday, July 31, 2006 4:38:00 PM  
Anonymous Anonymous cakap...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

Sunday, August 13, 2006 8:21:00 AM  

Post a Comment

<< Home